Przysmak z Suwałk sękacz - pożeracz jaj

Kuchnia regionalna Wschodu Polski w swoim charakterze jest dla większości społeczeństwa czymś niepoznanym. W dużej mierze bazująca na kuchni pachnącej świeżością, co oznacza której podstawą jest i w której jest zaopatrzona czyli w pieczywo, wędliny świeże, jaja, serki, wiadomo, że dla niektórych obrazować się jako zbyt tłusta. Nic bardziej mylnego! Często zdarza się symilarycznie w pozostałych lokalnych regionach Polski tu na Warmii i Mazurach przygotowuje się nie tylko regionalne dania z kartofelków lub też jaj.
Niewątpliwie sękacz to główny smakołyk specjalność Warmii i Mazur, który etnograficznie sięga kuchni Bałtów, niegdyś zamieszkujących te tereny.Potrzeba tylko a może aż 60 jaj do stworzenia oryginalnego sękacza

Bazę w postaci jaja stosujemy niewątpliwie do każdego dania. Sprawdzone wielokrotnie jajka to takie, z których korzystamy przy przyrządzaniu ciasta czy też tradycyjnych dań regionalnych jak np. Jajka Farmio niewątpliwie są wyśmienitą bazą do regionalnego sękacza.
Sękacz suwalski- gdzie można to kupić?

Gdy kiedykolwiek ktokolwiek spróbował regionalny przysmak zdaje sobie sprawę, jak cudowny jest to specjał. Znajdują się smakosze, którzy wcinają sękacza z dodatkami na słono, pomijając fakt niewątpliwie to ciasto słodkawe niż słone.
Archaiczne receptury mają napisane, że to właśnie z takiej kopy jajek tworzy się perfekcyjny specjał regionu. Receptury dzisiejsze ograniczają jajka - http://www.farmio.com/7-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-jajka ich ilość może się wahać od 30 do 45.
Kuchnia wschodniego regionu Polski to nieodgadłe bogactwo tysiąca receptur starszych i młodszych, a ich pierwszym składnikiem są jajka i ziemniaki.