Wskazówki zakupowe kawy
Jeśli uradzimy się na nabycie kawy przez internet, wybierzmy wpierw czy nabyć arabikę lub robustę. To dwa najpopularniejsze typy kawy, jakie różnią się od siebie gustem oraz wymaganiami hodowli, które bezpośrednio tłumaczą się na późniejszy aromat a bukiet. Na świecie 80 % upraw to Arabika, pozostające 20 % owo robusta
Wywodzenie smakowitej kawusi
Pozostałym istotnym faktorem jest ród kawusi- zdolność w których ziarno kawowca dociera mają bezpośredni oddziaływanie na jego smak, tym samym heterogeniczny bukiet smakowy. Hodowle górzyste są z większym natężeniem poważane ze względu na to, że ziarno jest pachnące i bardziej wartościowe.
Tryb rozdrabniania
Kawa mielona tudzież w zasadzie to na kształt ją zmielimy ma prestiż na bukiet gustu, jaki dostajemy. Ziarno zmielone na drobny proch ma nieco inny smak i nadaję się aż do parzenia w tzw. kawiarkach oznacza to kafeteriach. Atoli ziarno grubo zmielone doskonale sprawdzi się do ekspresów przelewowych.